Haku

Perhe- ja lapsisurmien ehkäisy ja estäminen ja viranomaisten välinen tiedonvaihto

QR-koodi

Perhe- ja lapsisurmien ehkäisy ja estäminen ja viranomaisten välinen tiedonvaihto

Sisäministeriö asetti 4.3.2013 viranomaisten välistä tiedonvaihtoa selvittävän työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia selvitys perhe- ja lapsensurmien ehkäisemiseksi ja estämiseksi viranomaisten välistä tiedonvaihtoa säätelevästä lainsäädännöstä ja mahdollisista ongelmista, erityisesti moniviranomaisyhteistyössä. Työryhmän asettaminen oli yksi sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän 12.9.2012 päättämistä toimenpiteistä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tekemän perhe- ja lapsensurmia koskevan selvityksen perusteella (SM:n julkaisu 35/2012). Työryhmän toimikausi oli 4.3.2013 - 31.12.2013.

Työryhmän työskentelyn tavoitteena oli parantaa viranomaisten välistä tiedonvaihtoa moniviranomaisyhteistyössä erityisesti perhe- ja lapsensurmien ennalta ehkäisyä ja estämistä silmällä pitäen selvittämällä mahdollisia moniviranomaisyhteistyön tiedonvaihdon esteitä ja esittämällä ratkaisuehdotuksia.

Julkaisussa kuvataan työryhmän työskentelyä, sen rajauksia ja käytettyjä käsitteitä, perhesurmien taustatekijöistä laadittuja selvityksiä ja raportteja, keskeisiä säädöksiä, perhe- ja väkivallan ehkäisyn ja estämisen kannalta keskeisiä viranomaisia ja muita toimijoita sekä niiden välistä yhteistyötä sekä esitetään työryhmän johtopäätökset ja esitykset jatkovalmisteluun. Työryhmän työskentelyssä ei noussut esille perusteita muuttaa nykyisen lainsääntelyn lähtökohtia. Muutoin työryhmä on päätynyt esityksiin eräiden tiedonvaihtoa koskevien lainsäännösten tulkinnanvaraisuuksien selventämisiksi ja vähentämiseksi ja yhdenmukaistamisiksi, hallinnollisten rakenteiden ja menettelyiden luomisiksi, lähisuhde- ja perheväkivallasta aiheutuvien yksilön ja perheen erityissosiaalipalveluiden ja tukitoiminen järjestämisvastuun määrittämiseksi kunnille, oma-aloitteisten ilmoitusoikeuksien mahdollistamisiksi perustellun epäilyn tai vakavan huolenaiheen ja perheväkivaltaan liittyvän tuen tarpeen arvioimis- ja järjestämistilanteissa. Lisäksi työryhmä tukee lastensuojelun tilaa selvittäneen työryhmän toimenpide-esitystä lastensuojelulakiin velvoitetta ilmoittaa poliisille lapsen henkeen tai terveyteen kohdistuneesta rikoksesta.

Tallennettuna: