Haku

Ammattikorkeakoulujen yhteishaun johtoryhmän loppuraportti

QR-koodi

Ammattikorkeakoulujen yhteishaun johtoryhmän loppuraportti

Opetusministeriö asetti 17.2.2004 johtoryhmän ohjaamaan ammattikorkeakoulujen yhteishakua ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä opiskelijavalintojen kehittämisessä.

Johtoryhmän tehtävät määriteltiin asettamiskirjeessä:

- ohjata ammattikorkeakoulujen yhteishaun toteutusta, - tehdä esityksiä yhteishakujärjestelmän kehittämiseksi ja eri järjestelmien (AMKOTA, OPTI, AMKOPAS, AMKYH ja AMKOREK) yhteen toimivuuden varmistamiseksi, - arvioida ja tehdä esityksiä sähköisten palvelujen kehittämiseksi, - arvioida ja tehdä esityksiä käyttäjiä palvelevasta raportoinnista, - koordinoida ammattikorkeakoulujen yhteishaun alueellisen yhteistyön toteutusta, - osallistua valintaperusteiden kehittämiseen yhteistyössä ARENE ry:n opiskelija-valintaryhmän kanssa, - arvioida yhteishaun toimivuutta ja vaikuttavuutta eri toimijoiden näkökulmasta, - selvittää ja tehdä esitys yhteishaun laajentamiseksi koskemaan myös ammattikorkeakoulujen tutkintoon johtavaa aikuiskoulutusta ja vieraskielistä koulutusta sekä - luoda yhteishaun jatkuvan kehittämisen kannalta seurantamenetelmä, jossa otetaan huomioon sekä viranomaistoimintojen kehittäminen että hakujärjestelmän kustannusvaikutusten arviointi.

Ammattikorkeakoulujen yhteishaun tavoitteena ovat opiskelupaikkojen tehokas täyttäminen sekä motivoituneiden opiskelijoiden ja koulutustarjonnan kohtaaminen. Yhteishaun toteutuksen edellytyksenä ovat vastaavasti yhteiset valintaperusteet koulutusaloittain, mahdollisimman laaja valintakoeyhteistyö, ammattikorkeakoulujen verkostoituminen, hakutoimistojen yhteistyö, yhteiset pelisäännöt ja käytänteet sekä luottamus hakutoimistojen ammattitaitoon ja asiantuntijuuteen.

Yhteishaun johtoryhmän (YH-jory) yhteistyö hakutoimistojen kanssa on ollut kehittävää ja tuloksellista. Hakutoimistojen edustus johtoryhmässä on taannut päätöksenteossa sen, että yhteishakujärjestelmän kehittämisessä on pystytty riittävällä tavalla huomioimaan myös käyttäjien tarpeet. YH-joryn ja hakutoimistojen yhteistyö on osoittanut, että asiantuntijuus tarvitsee taakseen ja tuekseen yhteisiä päätöksiä koordinoivan tahon.

YH-joryn yhteistyö eri toimijoiden kanssa on mahdollistanut sen, että sekä hakijoiden että kentän palautteeseen on pystytty reagoimaan nopeasti ja kehittämistarpeet on pystytty kartoittamaan. Yhteiset käytänteet ja toimintatavat ovat tehostaneet viranomaisprosessia ja lisänneet hakijoiden tasapuolista kohtelua.

Johtoryhmä perusti kaksi selvitysryhmää pohtimaan yhteishaun laajentamisen mahdollisuuksia ja kartoittamaan tutkintoon johtavan aikuiskoulutuksen ja vieraskielisen koulutuksen tilannetta ammattikorkeakouluissa. Molemmat työryhmät esittivät muistioissaan, että yhteishaku laajennettaisiin koskemaan myös tutkintoon johtavaa aikuiskoulutusta, ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja ja vieraskielistä koulutusta. Esitysten perusteella opetusministeriö asetti 1.2.2006 kaksi projektiryhmää: toisen toteuttamaan vieraskielisen koulutuksen yhteishaku ja toisen toteuttamaan aikuiskoulutuksen yhteishaku. Yhteishaun laajentaminen tarvitsi lainsäädännöllistä muutosta. Muutos valtioneuvoston asetukseen ammattikorkeakoulujen yhteishausta tuli voimaan 1.12.2006 ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran valittaessa opiskelijoita 1.8.2007 alkavalle lukuvuodelle.

Yhteishaun johtoryhmä (YH-jory) on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä ARENE ry:n opiskelijavalintaprojektin kanssa. Valintaperustesuositusten noudattaminen ja yhdenmukainen toiminta valintamenettelyssä ovat välttämättömiä hakijoiden oikeusturvan vuoksi sekä edellytyksenä hyvälle hakijoiden ohjaukselle, neuvonnalle ja yhtenäiselle tiedottamiselle.

Ammattikorkeakoulujen yhteishaut tarvitsevat jatkossakin opiskelijavalintaa seuraavan ja kehittävän valtakunnallisen tukiryhmän. YH-joryn ja opiskelijavalintaprojektin yhteistyö on jo nyt tuottanut hyviä tuloksia. Tätä yhteistyötä on hyvä jatkaa myös tulevaisuudessa huomioiden ammattikorkeakoulujen yhteishaun tulevaisuuden haasteet. Näin pystytään edelleenkin takaamaan opiskelijavalintojen oikeudenmukaisuus, läpinäkyvyys, yhtenäisyys, selkeys ja kustannustehokkuus. Yhteishaun johtoryhmä ehdottaa, että jatkossakin ammattikorkeakoulujen yhteishakujen toteutusta koordinoi valtakunnallinen tukiryhmä.

Tallennettuna: