Haku

Taikalamppujen valossa : Lastenkulttuurikeskusten arviointi

QR-koodi

Taikalamppujen valossa : Lastenkulttuurikeskusten arviointi

Opetusministeriö käynnisti lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalampun toiminnan osana lastenkulttuuripoliittisen ohjelman toteuttamista. Verkoston tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten taide- ja kulttuuripalveluita koko maassa tukemalla jo olemassa olevien lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja edistämällä palveluiden syntymistä sinne, missä niitä ei vielä ole. Lähtökohtana toiminnalle on toisia täydentävä tavoitteenasettelu, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus toimintaperiaatteina sekä pyrkimys laadukkaaseen toimintaan aloilla ja alueilla, joilla esiintyy pulaa osaajista ja toimijoista.

Ensimmäiselle toimikaudelle 2003–2005 valittiin seitsemän toimijaa, joita olivat: pääkaupunkiseudulta yhteistyötä tehneet Annantalon taidekeskus Helsingistä ja kaupungin kulttuuripalvelujen Taikalamppu Vantaalta, lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX Hämeenlinnasta, Kulttuuriaitta Jyväskylästä, Nuoriso- ja kulttuurikeskus NUKU Oulusta, LASTU Lapinlahdelta, sekä Satakunnan lastenkulttuurikeskus Porista. Verkoston jäsenille kullekin asetettiin kehittämistehtäviä lastenkulttuurin eri toimintamuotoihin ja lisäksi eri taiteen aloihin liittyen.

Tammikuussa 2005 opetusministeriö asetti työryhmän arvioimaan verkoston ensimmäisen kauden toimintaa. Työryhmään kuului kolme arvioitsijaa; toiminnanjohtaja TaM Maria Laukka (Voipaalan taidekeskus ja lastenkulttuurikeskus), maisematutkimuksen vs. professori, TaT Päivi Granö (Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen laitos, Turun yliopisto) ja dosentti Esko Korkeakoski (Koulutuksen arviointisihteeristö, Jyväskylän yliopisto).

Arvioinnin lähtökohtana oli saada tietoa siitä, miten ministeriön asettamat kehittämistehtävät olivat toteutuneet verkoston toiminnassa. Pääpaino oli siinä arviointitiedossa, jota voidaan käyttää edelleen kehittämistyössä. Arviointi suoritettiin ulkoista ja itsearviointia käyttäen. Arvioinnin tulokset perustuvat arvioijien saamiin itsearviointi- ja muihin materiaaleihin sekä arviointikäynteihin keskuksissa.

Työryhmä luovutti arviointiraportin opetusministeriölle 13.2.2006. Raportissa esitetään arvioivia johtopäätöksiä, kehittämistarpeita ja suosituksia. Työryhmän arvion mukaan Taikalamppuverkoston keskukset ovat mm. aktivoituneet opetusministeriön rahoituksen ansiosta. Yhteistyö verkoston toimijoiden välillä ja alueilla on lisääntynyt, mutta erityisesti kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö on vielä satunnaista. Kohderyhmistä 13-vuotiaiden ja sitä vanhempien nuorten toiminta on ohuinta. Taikalamppuverkoston kehittämiä toimintamalleja tai synnyttämiä hyviä käytäntöjä on levitetty verkoston sisällä ja laajemminkin kulttuurikeskusten käyttöön. Yleisesti voidaan todeta, että lastenkulttuuritoiminnan volyymiin ja suuntautumiseen verkostolla on ollut myönteistä vaikutusta. Kehittämissuosituksina arviointiryhmä esittää mm. taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurikeskusten toiminnan tehtäväalueiden selkiyttämistä, lastenkulttuurin perustutkinnon kehittämistä, taiteidenvälisen työn merkityksen korostamista teemana mm. leikki ja leikkiympäristöt ja lastenkulttuurikeskusten tai vastaavien työn säädösperusteista määrittelyä.

Opetusministeriö kiittää Maria Laukkaa, Päivi Granötä ja Esko Korkeakoskea ansiokkaasti tehdystä arviointiraportista. Lisäksi suuret kiitokset saavat myös Taikalamppukeskukset, jotka suhtautuivat arviointiprosessiin erittäin myönteisesti ja toimittivat arvioitsijoille tarvittavan materiaalin.

Tallennettuna: