Haku

Elinikäinen oppiminen yliopistoissa -työryhmän muistio

QR-koodi

Elinikäinen oppiminen yliopistoissa -työryhmän muistio

Työryhmän tehtävänä oli kartoittaa yliopistojen elinikäisen oppimisen strategiat ja niiden toteutus tutkintoon johtavassa koulutuksessa, kartoittaa avoimen yliopiston käyttöä tutkintoon johtavassa koulutuksessa ja muussa aikuiskoulutuksessa sekä kartoittaa yliopistojen täydennyskoulutuksen tila, rakenteet ja rahoituspohja. Työryhmän tuli ottaa huomioon hallitusohjelman ja kehittämissuunnitelman linjaukset, tutkintorakenteen uudistaminen, toimenpideohjelmat opintoaikojen lyhentämiseksi ja opiskelijavalinnan kehittämiseksi ja esitykset aikuisopiskelun taloudellisten edellytysten parantamiseksi sekä korkeakoulujen arviointineuvoston arviot työryhmän toimialoilta. Työryhmä kuuli muistion laatimisen yhteydessä työmarkkinajärjestöjä ja muita keskeisiä toimijoita.

Luvussa yksi tarkastellaan yliopistojen elinikäisen oppimisen strategioita. Työryhmä teetti yliopistojen olemassa olevista aikuiskoulutusstrategioista selvityksen, jonka perusteella työryhmä esittää, että yliopistot uudistavat aikuiskoulutusstrategiansa elinikäisen oppimisen strategioiksi, joissa tutkintoon johtavan koulutuksen ohella huomioidaan myös avoimen yliopiston ja täydennyskoulutuksen kehittäminen.

Luvussa kaksi käsitellään avoimen yliopisto-opetuksen mahdollisuuksia elinikäisen oppimisen edistämisessä. Avoin yliopisto-opetus tarjoaa hyviä mahdollisuuksia koulutustason nostoon ja uudelleenkouluttautumiseen. Työryhmän mukaan avoimen yliopisto-opetuksen kiinteää roolia yliopiston yhteydessä tulee vahvistaa ja valtakunnallista sekä alueellista yhteistyötä lisätä. Työryhmän mukaan myös avoimen yliopisto-opetuksen hinnoitteluun sekä opetuksesta perittäviin maksuihin tulee kiinnittää huomiota. Työryhmä ehdottaa ns. avoimen väylän kehittämistä, väylän kautta tapahtuvan opiskelijavalinnan laajentamista ja tutkintoon johtavien opintojen tarjoamista avoimessa yliopistossa siten, että harkinta tarjottavista opintokokonaisuuksista ja tutkinto-opiskelijaksi valinnasta säilyy yliopistoilla.

Luvussa kolme tarkastellaan yliopistollisen täydennyskoulutuksen nykytilaa Suomessa ja muualla Euroopassa. Työryhmän mukaan akateemisesti koulutetuilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet kehittää osaamistaan muun koulutustason omaavien kanssa. Työryhmän muistioon sisältyy suosituksia yliopistollisen täydennyskoulutuksen laadun varmistamiseksi ja kilpailukyvyn turvaamiseksi. Työryhmä esittää, että osa yliopistollisesta täydennyskoulutuksesta voidaan yhtiöittää yliopiston harkinnan mukaan. Työryhmä esittää myös täydennyskoulutuksen verotuskäytännön uudistamista ja täydennyskoulutukseen osallistuvien huomioon ottamista mm. opintoseteliä koskevassa valmistelutyössä. Lisäksi työryhmä käsitteli opetushenkilöstön täydennyskoulutusta ja liitti muistioonsa sitä koskevia suosituksia.

Muistioon sisältyy kaikkiaan 38 suositusta, jotka on koottu yhteen lukuun neljä.

Tallennettuna: