Haku

Luovuuskertomus : Ehdotus hallitusohjelmassa tarkoitetun luovuusstrategian tekemisen luonteesta, lähtökohdista ja toteuttamisen tavoista

QR-koodi

Luovuuskertomus : Ehdotus hallitusohjelmassa tarkoitetun luovuusstrategian tekemisen luonteesta, lähtökohdista ja toteuttamisen tavoista

Opetusministeriö asetti 26.9.2003 työryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä ehdotus pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmassa mainitun koko maan kattavan luovuusstrategian valmistelutavasta ja sen valmistelua koskevasta toimeksiannosta.

Työryhmä tuli keskusteluissaan siihen tulokseen, että käsiteltävänä ollut teema on poikkeuksellinen hallinnon käsiteltäväksi, mutta erittäin tärkeä kansalaisille ja koko yhteiskunnalle. Se on myös kansainvälisesti ajankohtainen. Työssään ja antamassaan ehdotuksessa työryhmä pyrki ottamaan huomioon nämä seikat.

Työryhmä korostaa, että luovuus on nähtävä monipuolisesti. Se liittyy arkeen, sosiaaliseen toimintaan, tieteeseen, taiteeseen, kasvatukseen, koulutukseen, työhön, työyhteisöihin, yritystoimintaan. Työryhmä näkee luovuudessa yksilöille, yhteiskunnalle, sen erilaisille toimijoille ja yhteisöille sekä yrityksille mahdollisuuden kehittää itseään ja toimintojaan. Luovuudessa on voimavaroja, joiden käyttöönotto tuo mukanaan sekä mielihyvää ja hyvinvointia että mahdollisuuden menestyä paremmin kuin ilman luovuuden voimavarojen käyttämistä. Itseään luovasti toteuttava yksilö tai yhteisö sekä luovuutta ja innovatiivisuutta arvostava yritys hyödyttää parhaiten yhteiskuntaa.

Työryhmä pitää tärkeänä, että luovuusstrategiatyö toteutetaan kohteensa mukaisesti niin, että myös strategiatyö itsessään on luova sekä prosessina että työtavoiltaan. Tässä tarkoituksessa työryhmä toteuttaa myös mietintönsä erilaisessa muodossa kuin yleensä työryhmät. Luovuusstrategiamietintö on kertomus luovuudesta, sen luonteesta ja merkityksestä, sen toteutumisen ehdoista ja sen edistämisen mahdollisuuksista. Lisäksi se sisältää toimeksiannon mukaisesti ehdotukset luovuusstrategiatyön toimeksiannosta ja valmistelusta.

Työryhmä ehdottaa, että luovuusstrategiatyö toteutetaan useampi-, esimerkiksi kolmivaiheisena prosessina. Prosessin tulee olla sillä tavoin avoin, että sen lähtökohtiin ja tavoitteisiin voidaan palata sen kuluessa. Työryhmä ehdottaa, että sitovia organisatorisia tai muita järjestelyjä koskevia päätöksiä luovuusstrategiatyössä tehdään vain kulloisestakin seuraavasta vaiheesta. Luovuusstrategiatyö tulee toteuttaa yhteishallinta- ja verkostoitumisperiaatteiden mukaisesti.

Työryhmä ehdottaa, että opetusministeriö nimeää innovatiivisen työryhmän luovuusstrategiatyön ensimmäisen toteuttamisvaiheen aloitteiden tekijäksi ja tarvittavin osin hankkeiden ym. operaatioiden käynnistäjäksi. Työryhmän tueksi kootaan tiiminä toimiva, ideoiva ja aloitteellinen, toimenpiteitä suunnitteleva ja toteuttava sihteeristö. Perustettavan työryhmän esitetään pitävän yhteyttä eri tahoilla käynnissä oleviin luovuutta edistäviin hankkeisiin, käynnistävän esiselvityksiä sellaisista luovuuden edistämisen kannalta tärkeistä asioista, joissa ei ole vielä esiintynyt riittävästi aloitteellisuutta sekä pyrkivän käynnistämään tai pohjustamaan sellaisia sekä valtakunnallisia ja alueellisia keskustelu- tai työprosesseja, jotka edistävät luovuusstrategiatyön tavoitteita. Ensimmäisen vaiheen työryhmän toivotaan tekevän ehdotuksen hankkeen toisen vaiheen toteuttamisen tavoista ensimmäisen vaiheen päätteeksi, samoin kuin toisen vaiheen työryhmän mahdollisesta kolmannesta vaiheesta.

Tallennettuna: