Haku

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus - Metsäneuvoston linjaukset metsäsektorin painopisteiksi ja tavoitteiksi

QR-koodi
Finna-arvio

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus - Metsäneuvoston linjaukset metsäsektorin painopisteiksi ja tavoitteiksi

Maailmantalouden globalisaatio ja metsäsektorin kilpailun kiristyminen, kiinnostus uusiutuviin luonnonvaroihin perustuviin tuotteisiin, energiatuotannon haasteet, ilmastonmuutos sekä metsien merkitys virkistyksen ja terveyden lähteenä ovat keskeisiä metsäalaan vaikuttavia muutosvoimia. Metsäklusteri on Suomen tärkeimpiä osaamiskeskittymiä. Osaaminen, innovaatiot, uuden kehittäminen, huipputason tutkimus, monipuolinen koulutus sekä tutkimustiedon hyödyntäminen ovat avainasemassa. Metsäsektorilla on merkittävä mahdollisuus edistää kestävää kehitystä ja hyvinvointia koko yhteiskunnassa.

Metsäsektorin tulevaisuuskatsaus on metsäneuvoston kannanotto tulevaisuuden painopisteistä ja tavoitteista. Katsauksessa korostetaan erityisesti julkisen vallan toimenpiteitä mutta kuvataan myös yksityisen sektorin ja muiden sidosryhmien merkitystä metsäsektorin kehittymiselle. Metsäsektorin tulevaisuuden kannalta keskeistä on vahvistaa kilpailukykyä ja huolehtia metsävarojen runsaudesta ja monimuotoisuudesta. Kehittämisen painopisteet ovat seuraavat: metsävarat ovat runsaat, terveet ja monipuoliset; kehittyvän metsäteollisuuden toimintaedellytykset ovat kilpailukykyiset; metsätalous on kannattavaa elinkeinotoimintaa; metsät tukevat aluekehitystä, työllisyyttä ja yrittäjyyttä; metsien hoito ja käyttö on ekologisesti kestävää; metsät toimivat kulttuurin ja virkistyksen lähteenä; vahva osaamisjärjestelmä edistää metsäsektorin uudistumista; kansainvälinen metsäpolitiikka edistää kestävää metsätaloutta.

Metsäneuvoston tehtävänä on toimia maa- ja metsätalousministeriön tukena laajakantoisissa ja periaatteellisesti tärkeissä metsäpoliittisissa kysymyksissä, seurata Kansallinen metsäohjelma 2010:n toteutusta ja tarkistaa ohjelma. Metsäneuvostossa on 23 jäsentä.

Tallennettuna: