Haku

Selvitys aikuisopiskelun taloudellisten edellytysten parantamisesta

QR-koodi

Selvitys aikuisopiskelun taloudellisten edellytysten parantamisesta

Selvitys sisältää ehdotuksia toimenpiteistä 1. aikuisopetuksen maksujen pitämiseksi kohtuullisina ottaen huomioon opintosetelikokeilu, 2. aikuisopiskelijan toimeentulon takaamiseksi riittävänä, kattavana ja kannustavana ja 3. pitkäkestoisen koulutuksen verotuksen selkiyttämiseksi.

Opiskelumaksujen kohtuullistamiseksi ehdotetaan, että ammatillisissa näyttötutkinnoissa ei peritä perustutkinnon kustannuksia ja että ammatti- tai erikoisammattitutkinnossa peritään enintään kohtuulliset kustannukset. Oppilaitoksen tulee saada näyttötutkinnon järjestämiseen valtionosuutta. Opintosetelit muutetaan pysyväksi järjestelmäksi. Yli 50-vuotiaille, eläkeläisille, maahanmuuttajille ja työttömille opintosetelit suunnataan ensisijaisesti tietoyhteiskuntataitojen hankkimiseen. Opintoseteleitä myönnetään yrittäjille täydennys- tai lisäkoulutukseen. Muille opintoseteleitä myönnetään lähinnä silloin, kun henkilö ei saa aikuiskoulutustukea. Opintoseteleitä käytetään tarvittaessa korkeakoulujen täydennyskoulutuksen opintomaksuihin. Opintoseteli vastaa omavastuulla vähennettynä opintomaksua. Pitkäkestoisen koulutuksen opintosetelit laaditaan takapainotteisiksi koulutuksen loppuunsaattamisen varmistamiseksi.

Opintosetelit rahoitetaan Koulutusrahastosta ja julkisista varoista. Koulutuspoliittisen arvion perusteella käytetään menettelyä, jossa opintomaksu määrätään määräprosentiksi koulutuksen järjestämisen keskimääräisistä oppilaskohtaisista kustannuksista. Korkeakoulujen täydennyskoulutuksessa käytetään koulutuksen rahoituksen ja suuntaamisen varmistamiseksi tulossopimusten yhteydessä sovittavaa erikseen jaettavaa osaa määrärahasta. Täydennyskoulutusvelvoitteiden täyttämiseksi voidaan käyttää erillistä rahoitusta, mutta ensisijaista on työnantajan kustantama henkilöstökoulutus. Vapaan sivistystyön suuntaviivaopinnot toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Koulutusrahastolle annetaan mahdollisuus myöntää yrityksille lainoja erityisesti yhteishankintakoulutuksen rahoittamiseksi.

Opiskelun aikaisen toimeentulon kehittämiseksi aikuiskoulutustuen maksamista jatketaan irtisanomisen ja määräaikaisen työsuhteen päättymisen yhteydessä. Aikuiskoulutustuen työhistoriavaatimus lyhennetään 5 vuoteen 1.8.2004 ja tutkitaan tulevan ajan ehtona olevan työhistoriavaatimuksen lyhentäminen. Vapaan sivistystyön eräät opinnot otetaan aikuiskoulutustuen piiriin. Tuen kertymäperuste muutetaan 0,9 päiväksi kuukaudessa. Koulutuspäivärahaa tarjotaan aktiivisemmin. Sen työttömyysaikavaatimus lyhennetään 21 päiväksi ja irtisanotulle annetaan välitön oikeus päivärahaan. Koulutuspäivärahan työhistoriavaatimus lyhennetään 5 vuoteen 1.8.2004. Erityisesti koulutustukea ja -päivärahaa, mutta myös aikuiskoulutustukea koskevaa lainsäädäntöä yhtenäistetään. Maatalousyrittäjien opintorahaa koskeva lainsäädäntö uudistetaan ja selvitetään järjestelmän muuttaminen selkeästi kustannuksen korvausjärjestelmäksi. Luodaan määräaikainen aikuisten koulutustason kohottamisen tuki Noste-ohjelmassa koulutettaville. Opintolainojen korkokaton tarpeellisuus selvitetään. Koulumatkatuki laajennetaan koskemaan ammatilliseen perustutkintoon sekä mahdollisesti ammatti- ja erikoisammattitutkintoon valmistavassa koulutuksessa olevia. Koulutusrahaston opiskelustipendijärjestelmä laajennetaan eräissä tapauksissa korkeakoulututkintoihin. Ammattitutkintostipendien alaa laajennetaan. Opintoseteleitä myönnetään eräiden opiskelukustannusten alentamiseen. Oppilaitosten opintoja tukevia palveluja kehitetään. Opintojen rahoituksen neuvonta kootaan yhteen. Työttömyysvakuutusrahaston käyttöä opiskelun aikaisen toimeentulon lainoitukseen selvitetään. Oppisopimuskoulutusta lisätään valtion talousarvion rajoissa.

Verohallituksen ohjetta koulutusmenojen käsittelystä uudistetaan siten, että se ohjaa käsittelemään koulutuskustannuksia tulonhankkimiskustannuksina. Ennakkolausuntojen käyttöä tehostetaan.

Tallennettuna: