Haku

Maailmanperintö Suomessa : Opetusministeriön maailmanperintötyöryhmän muistio ja toimenpide-ehdotukset

QR-koodi

Maailmanperintö Suomessa : Opetusministeriön maailmanperintötyöryhmän muistio ja toimenpide-ehdotukset

Maailmanperintötyöryhmän tehtävänä oli sopia aieluettelon valmisteluun ja maailmanperintökohteiden esittämiseen liittyvistä yhtenäisistä menettelytavoista. Lisäksi työryhmän tehtävänä oli pohtia kohteiden ylläpitoon liittyvän vastuunjaon selkeyttämistä. Osana työskentelyä työryhmä kuuli useita asiantuntijoita.

Työryhmä kartoitti Suomen tähänastisen toiminnan maailmanperintösopimuksen toteuttamisessa. Suomi on ratifioinut sopimuksen 1987, toimittanut aieluettelon maailmanperintökeskukselle 1990 sekä esittänyt luettelosta viittä kulttuuriperintökohdetta, jotka on hyväksytty maailmanperintöluetteloon 1991-1999. Maailmanperintöön liittyvä kansallinen toiminta on tapahtunut useilla tahoilla samanaikaisesti ja yhteistyö on ollut satunnaista. Maailmanperintökohteiden suojeluun ja hoitoon on ollut käytettävissä liian vähäiset henkiset ja aineelliset resurssit, samoin kohteita koskevaan tiedotukseen ja koulutukseen. Myös kohde-esitysten valmisteluun sekä niitä koskevaan seurantaan tarvitaan lisää resursseja jatkuvasti nousseen vaatimustason vuoksi.

Työryhmä ehdottaa maailmanperintöasiain neuvottelukunnan perustamista maailmanperintöä koskevien asioiden kansalliseksi yhteistyöelimeksi. Poikkihallinnollisessa neuvottelukunnassa olisivat edustettuina Suomen maailmanperintöyhteistyön kannalta keskeiset tahot. Neuvottelukunnan tehtävänä olisi toimia yhteistyöelimenä, edistää maailmanperintöön liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä sekä seurata ja pyrkiä edistämään suomalaisten maailmanperintökohteiden valmistelua, ylläpitoa ja hoitoa ja kehittämään niiden hallinnointia ja rahoitusmahdollisuuksia. Neuvottelukunnan tehtävänä olisi myös tehdä esityksiä maailmanperintöä koskevan tiedottamisen, koulutuksen ja muun yhteistoiminnan järjestämiseksi.

Työryhmän näkemyksen mukaan Suomen tulisi noudattaa toimissaan maailmanperintökomitean hyväksymää globaalistrategiaa. Työryhmä ehdottaa myös menettelytapoja Suomen aieluettelon valmistelulle sekä kohteiden esittämiselle. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että maailmanperintökohteiden suojelu ja hoito toteutetaan asiantuntevasti ja sen tulisi toimia esimerkkinä Suomessa muille kulttuuri- ja luonnonperintökohteille. Työryhmä esittää määrärahaa maailmanperintökohteiden entistämiseen ja korjausavustuksiin sekä maailmanperintöön liittyvään suunnittelu-, tutkimus-, tiedotus- ja koulutustoimintaan. Lisäksi työryhmä esittää määrärahaa kohde-esitysten valmisteluun. Työryhmän esityksenä on myös osoittaa maailmanperinnölle määrärahoja luonnonsuojelualueiden hoitoon ja kunnossapitoon sekä luonnonsuojelualueiden talonrakennustöihin kohdistetuista varoista. Määrärahaa esitetään myös maailmanperintöasiain neuvottelukunnan toimintaan sekä kansainväliseen yhteistyöhön.

Lisäksi työryhmä esittää, että kohteiden ylläpitäjätahot ja muut paikalliset toimijat pyrkisivät mahdollisuuksien mukaan osoittamaan maailmanperintökohteiden hallinnointiin, hoitoon ja suojeluun määrärahoja suhteessa valtion kasvaneeseen panostukseen.

Tallennettuna: