Haku

Tutkintotoimikuntatyöryhmän muistio

QR-koodi

Tutkintotoimikuntatyöryhmän muistio

Työryhmän tehtävänä oli arvioida näyttötutkintoja varten asetettujen tutkintotoimikuntien asema ottaen huomioon tutkintotoiminnan laajenemisen vaikutukset, selvittää tutkintotoimikuntien toimintaedellytykset erityisesti sihteeriresurssien osalta, selvittää tarpeet ja mahdollisuudet jäsenten ansionmenetyskorvausten maksamiseen sekä tehdä säädös- ja muut ehdotukset toimikuntien toimintaedellytysten parantamiseksi ja toiminnan laadun kehittämiseksi.

Näyttötutkintoihin osallistuminen on moninkertaistunut vuodesta 1994, jolloin tutkintojärjestelmästä ja sen toimeenpanosta säädettiin. Vuonna 2001 yli 37000 aikuista käytti järjestelmän palveluja. Tutkintotoimikunnat ovat keskeisimpiä toimijoita näyttötutkintojen toimeenpanossa ja kehittämisessä. Opetushallituksen asettamia tutkintotoimikuntia on 166 ja niissä on jäseniä yhteensä lähes 1200. Jäsenet edustavat työnantajia, työntekijöitä, ammatinharjoittajia, opettajia ja muita työelämän asiantuntijoita. Näyttötutkintojärjestelmän eri tasoilla ja osissa toteutettavat toimenpiteet ja ratkaisut vaikuttavat useimmiten myös tutkintotoimikuntiin. Tästä syystä työryhmä on tarkastellut koko tutkintojärjestelmää ja päätynyt tekemään parantamisehdotuksia, jotka liittyvät tutkintotoimikuntien lisäksi koko järjestelmän toimivuuteen.

Työryhmä korostaa työelämän ja opetusalan toimijoiden tiivistä yhteistyötä näyttötutkintojen toimeenpanossa ja kehittämisessä sekä tutkintotoimikuntien asemaa kolmikantaisina, edustuksellisina eliminä. Työryhmä pitää tärkeänä tutkintorakenteen joustavoittavista eri tavoin hankitun osaamisen tunnustajana sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen asemoimista peruskoulutuksen jälkeisiksi tutkinnoiksi. Työryhmän kehittämis- ja parantamisehdotukset koskevat näyttötutkintojen rakennetta, tutkintojen perusteita, tutkintotoimikuntien määrää, asemaa ja tehtäviä, toimikuntien jäsenten asiantuntemuksen lisäämistä, toimikuntien sihteeri- ja muuta valmistelutyötä, Opetushallituksen tukipalveluita, tutkintojen järjestämisen kehittämistä sekä toimikuntien jäsenille maksettavien palkkioiden ja korvausten perusteita. Lainsäädännön muuttamista edellyttävät ehdotukset on lisäksi koottu omaksi kokonaisuudekseen.

Tallennettuna: