Jos HAKA-kirjautuminen ei toimi, kerro meille sähköpostitse: hamk.kirjasto@hamk.fi.

Haku

Kirjaston e-aineistot (e-kirjat, artikkelit, tietokannat) löytyvät HAMK Finnasta. Kirjasto hankkii e-aineistoja sekä kansallisen FinELib-konsortion kautta että suoraan aineistojen tuottajilta. Hankinnan yhteydessä sovimme aineistoon liittyvistä käyttöehdoista. Näiltä sivuilta löydät tietoa e-aineistojen käyttöön ja käyttöoikeuksiin liittyvistä asioista.

E-aineistoja käytetään HAMKin tunnuksilla

Käyttöoikeus kirjaston hankkimiin e-aineistoihin on HAMKin opiskelijoilla ja henkilökunnalla. HAMKin verkkotunnuksella e-aineistoja voi käyttää myös HAMKin verkon ulkopuolelta (ns. etäkäyttö).

Etäkäyttö ei ole mahdollista ePress-sanomalehtipalvelussa eikä eMagz-aikakauslehtipalvelussa, joita voi käyttää ainoastaan paikallisesti HAMKin kampuksilla.

E-aineistojen käyttöoikeus on seuraavilla HAMKin opiskelijaryhmillä:

 • tutkinto-opiskelijat (sekä AMK että YAMK)
 • AOKK:n opiskelijat
 • avoimen amk:n opiskelijat
 • erikoistumiskoulutusten opiskelijat
 • kansainväliset vaihto-opiskelijat
 • ristiinopiskelijat (esim. CampusOnline-opiskelijat).
 • Jos sinulla ei ole HAMKin verkkotunnusta, voit käyttää e-aineistoja kirjaston tiloissa asiakaskäyttöön varatuilla tietokoneilla. Lisätietoja käyttöoikeuksista saat kirjastosta.

  Kaikkiin e-aineistoihin kirjaudutaan HAMK Finnan kautta

  Kaikki kirjaston hankkimat e-aineistot löytyvät HAMK Finnasta. HAMK Finnan perushaulla voit etsiä e-kirjoja, e-lehtiä ja tietokantoja. Selaustoiminnoilla voit selata e-lehtien ja tietokantojen tarjontaa.

  Käytä aina HAMK Finnassa olevia linkkejä, sillä vain ne ohjaavat sinut oikeaan kirjautumispalveluun. Tietokannan omilta sivuilta löytyvistä kirjautumislinkeistä et voi kirjautua sisään HAMKin tunnuksilla.

  Aineiston lataus omalle koneelle

  E-aineistojen käyttö onnistuu pelkällä HAMKin verkkotunnuksella. E-kirjojen lataaminen omalle tietokoneelle tai laitteelle saattaa vaatia erillisen rekisteröitymisen kyseiseen palveluun (esim. Ebook Central, Ebsco Ebooks).

  Käyttöoikeussopimus määrittelee käyttöoikeudet

  E-aineistoja hankittaessa tehdään aineiston tuottajan kanssa käyttöoikeussopimus, jossa määritellään aineistojen käyttöehdot. Kirjaston hankkimat e-aineistot on tarkoitettu opiskelu- opetus- ja tutkimuskäyttöön.

  Mitä yleensä saa tehdä:

 • selata aineistoa ja tehdä tiedonhakuja
 • tulostaa tai tallentaa hakujen tuloksia ja yksittäisiä osia aineistosta omaan käyttöön
 • linkittää e-aineistoa kurssimateriaaliin, kun kyseessä ei ole maksullinen koulutus
 • lähettää yksittäisen artikkelin toiselle opiskelijalle, opettajalle tai tutkijalle
 • Mitä yleensä ei saa tehdä:

 • käyttää aineistoa tai sen osia kaupallisiin tarkoituksiin
 • systemaattisesti tallentaa, tulostaa tai kopioida aineistoa
 • toimittaa aineistoa tai sen osaa HAMKin ulkopuoliselle käyttäjälle
 • levittää, myydä, muokata tai julkaista aineistoa uudelleen muussa muodossa
 • Käyttöehtoihin tutustuminen on aina käyttäjän vastuulla. Tutustu siis tietokantakohtaisiin käyttöehtoihin ja kysy tarvittaessa lisätietoa kirjastosta.

  E-aineistojen käyttö opetuksessa

  Kun käytät kirjaston hankkimia e-aineistoja opetuksessa, linkitä aineistoihin. Lisensoitujen e-aineistojen käyttöehdot usein kieltävät kopioiden tallentamisen kurssialustalle. Ohjeita linkkien tekoon löydät alta. Tietokantakohtaisista käyttöehdoista näet tarkemmin, mitä aineistojen opetuskäytöstä on sanottu. Hyödyllistä tietoa e-aineistojen käytöstä opetuksessa löydät Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla –oppaasta.

  Huom. Kopioston kopiointilupa ei kata kirjaston hankkimia lisensoituja aineistoja.

  E-aineistoihin linkittäminen

  E-aineistoihin linkittämiseen on erilaisia tapoja:

 • Linkitä HAMK Finnaan
  1. Helpoin tapa jakaa e-aineisto on linkittää HAMK Finnaan. Etsi HAMK Finnasta e-kirja, artikkeli tai tietokanta, klikkaa sen nimeä ja kopioi selaimen osoitekentässä oleva osoite.
 • Proxy-linkki HAMK Finnasta
  1. Proxy-linkki ohjaa aineistoon kirjautumisen kautta, joten se toimii myös HAMKin verkon ulkopuolelta. Toimivan proxy-linkin löydät HAMK Finnasta: etsi e-kirja, artikkeli tai tietokanta ja valitse linkki, joka vie verkkopalveluun tai tietokantaan (esimerkissä Ebook Central). Linkin päällä klikkaa hiiren oikealla näppäimellä ja kopioi linkki. Linkki alkaa yleensä osoitteella https://ezproxy.hamk.fi/login?url= Ruutukuva e-kirjaan, jossa linkki aineistoon.
 • Proxy-linkki suoraan aineistosta

   Aineiston osoiterivillä olevaan osoitetta ei kannata käyttää linkityksessä, sillä se saattaa sisältää istuntokohtaista tietoa. Käytä sen sijaan aineiston tiedoissa annettavaa linkkiä (esim. Permalink, Share link with others). Tarkista aina ennen linkin jakamista, että se on toimiva; tämän teet helposti esim. toisella selaimella. Linkin tulisi sisältää proxy-osoite ezproxy.hamk.fi.

   Esimerkkejä myös etäkäytössä toimivista linkeistä: Toimivasta etäkäyttölinkistä löytyy teksti ezproxy.hamk.fi. Proxy-osoite on usein joko linkkiosoitteen alussa tai sen keskellä.

 • HAMK Finnan suosikkilista

   HAMK Finnalla voi helposti tehdä erilaisia suosikkilistoja, jotka voit jakaa muille. Kirjaudu ensin HAMK Finnaan HAMKin verkkotunnuksilla. Kun löydät Finnasta jotakin jonka haluat jakaa muille, klikkaa karttaneulalta näyttävää Lisää suosikkeihin -ikonia. Valitse olemassa oleva lista tai luo uusi.

   Suosikkilistoja voit hallinnoida omissa tiedoissa, Suosikit-kohdassa. Listan nimeä klikkaamalla voit julkaista tai piilottaa sen. Listan julkinen linkki kertoo osoitteen, jonka voit jakaa muille. Ruutukuva suosikkilistan julkaisemisesta julkiseksi tai yksityiseksi.

 • E-aineistojen saavutettavuus

  Saavutettavuus on esteettömyyttä digitaalisessa ympäristössä. Se on sitä, että jokainen voi käyttää verkkopalveluja ja niiden sisältöjä yhtä helposti, myös silloin kun niiden käyttö vaatii apuvälineitä. Verkkopalvelujen saavutettavuus koostuu kahdesta osasta: käyttöliittymästä ja sisällöstä. Toistaiseksi kirjaston tarjoamien verkkopalvelujen ja –aineistojen saavutettavuus vaihtelee paljon; lisätietoja palvelun saavutettavuudesta löytyy kunkin aineiston tiedoista osioista E-kirjat, E-lehdet ja Muut verkkopalvelut.

  Helpota lukemista: muokkaa näkymää tai kuuntele sisältöä

  Lukemista ja oppimista voi helpottaa esimerkiksi muokkaamalla digitaalisen aineiston näkymää. Usein tekstiä voi myös kuunnella joko selaimen tai laitteen omilla ruudunlukuohjelmilla. Lisätietoja näistä toiminnoista löydät seuraavilta sivuilta:

 • Ohjeita lukemisen ja kirjoittamisen helpottamiseen (Datero)
 • Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä (Celia)
 • Välineitä, menetelmiä ja kenoja oppimiseen, työhön ja arkeen (Erilaisten oppijoiden liitto)
 • Luetko e-kirjoja?

  Jos haluat helpottaa e-kirjojen lukemista, sinun kannattaa tutustua oppimateriaaliin, jonka avulla harjoitellaan e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja kuten kuuntelua ja näytön säätämistä. Materiaalissa käytetään esimerkkeinä korkeakouluissa yleisesti käytössä olevia e-kirjapalveluita.

 • Saavuta e-kirja -oppimateriaali (Celia ja AMKIT)